Skötsel

 

På vintern trivs åsnan bäst i ett stall som håller plusgrader. Den är känslig för fukt och drag. Ett regnskydd i hagen är uppskattat och ger även skydd mot hetta och insekter. Låt aldrig en åsna ha en grimma av nylon i hagen eller boxen. Måste den ha grimma så använd en tunn lädergrimma som kan gå sönder om åsnan fastnar i något. Ett magert bete rekommenderas, då åsnor lätt kan drabbas av fång. Många åsnor är tyvärr överviktiga, vilket kan leda till hälsoproblem.

Åsnor är, precis som hästar, flockdjur och trivs bäst tillsammans med andra åsnor. Många åsnor fungerar också bra med hästar. Glöm inte att kolla att åsnan inte har lungmask, innan du släpper ut den på dina betesmarker. Åsnor kan vara tysta bärare, (Det betyder dock inte att åsnan inte tar skada.) medan de flesta hästar som smittas, drabbas av hosta. Andra djur, t ex en get kan fungera som sällskap. En varning! Många åsnor jagar mindre djur, även hundar och katter, så var väldigt försiktig vid invänjningen.

En medelstor åsna äter 3-5 kg hö och högst ½ kg kraftfoder. Den friska och normalviktiga åsnan behöver inget kraftfoder men det kan ju vara mysigt att få en liten näve (eller en morot) när man kommer in på kvällen. Den ska dessutom ha tillgång till mineraler och saltsten. Åsnor har en effektivare foderomvandling än hästar och enligt en del rekommendationer bör de inte ges mer än 75% av den näring som en häst i motsvarande storlek får. De måste dock ha minst 1,5 kg ts grovfoder/100kg åsna. Ger man då för näringsrikt foder så blir åsnan tjock. I England rekommenderas fri tillgång till fin kornhalm och endast en liten mängd hö. Åsnorna i England verkar bli ganska gamla så det kanske inte är så dumt. Viktigt är i alla fall att åsnan inte står mer än 3-4 timmar utan någonting att tugga på. De har lika lätt att få magsår som hästar.

Åsnor skos sällan men verkning av hovarna ska ske regelbundet. Avmaskning görs numera sedan ett träckprov tagits eftersom avmaskningsmedel är receptbelagda. Viktigt är att ta ett prov på att åsnan är fri från lungmask. Det kan skickas till Statens Veterinärmedicinska Antalt i Uppsala. Använder du färdiga ”Kolla masken” – så ingår inte lungmask, men det kan fås mot tilläggsavgift. Det går även att byta ut ordinarie test mot lungmask.

Vaccinering mot stelkramp rekommenderas. Många vaccinerar även mot hästinfluensa. När det gäller veterinärbehandlingar finns det en del som skiljer åsnor och hästar. Be därför veterinären noga kolla vad som gäller vid t ex kastrering och bedövning. En del tester som görs på häst, fungerar inte på åsnor.

Tänderna bör kontrolleras en gång per år så inga vassa kanter eller andra problem har tillstött som gör att åsnan har svårt att tugga.