Användning

Körning

Åsnan är ett trevligt kördjur. Den ska vara minst tre år vid inkörningen. Börja med en lätt vagn och lasta inte för tungt. Var noga med att vagnen är rätt balanserad, om det är en enaxlad (tvåhjulig) vagn. Vid för mycket vikt i skakeln kan tryckskador uppstå. En tvåaxlad (fyrhjulig) vagn passar bra för arbetskörning och för par.

På vintern, när det någon gång är bra underslag, vill du naturligtvis ut på slädfärd med bjällerklang. Testa bjällrorna ordentligt med åsnan, innan du spänner för. Även en åsna kan springa otroligt fort-särskilt hemåt!

Viktigt är också att använda en väl tillpassad sele. Det finns olika typer av selar, t ex loksele, giggsele, bröstsele och travsele. En bröstsele för ponny kan behöva justeras för att passa en åsna. Ofta är däckelgjorden för lång och svanskappan för kort. Har du två åsnor vill du säkert köra dem i par. Det är dock klokt att köra in dem var och en för sig, så båda lär sig att dra och bromsa, och inte lämnar över detta till kamraten.

Ridning

Åsnan går bra att rida för barn och lättviktiga vuxna. En åsna med en mankhöjd på 115 cm bör inte bära mer än ca 50 kg. Den ska vara minst fyra år vid inridningen. Åsnor är något senare än hästar i sin utveckling. Det kan vara svårt att hitta en bra sadel för en tyngre ryttare. En del westernsadlar, liksom äldre islandssadlar ligger bra på åsnor. Affärer som säljer sadlar kan ofta även hjälpa till med utprovning.

En medelstor åsna behöver ett träns i storleken ponny till cob. Pannremmen bör dock bytas ut mot en i full storlek. Storleken på bettet kan vara 9,5-10,5-11,5 cm. Det finns många olika sorters bett. Det vanligaste är det gamla tvådelade bettet, som tyvärr många åsnor lyckas få tungan över. Ett tredelat bett brukar vara bättre. En del åsnor trivs bäst med ett rakt bett. Ett  annat bett som kallas jaktstång eller Kimblewickbett fungerar bra både till ridning och körning. Det har en kedja och ger därför en viss stångverkan. Många åsnor rids även utan bett.

 

 

Annat roligt

Åsnan passar utmärkt som packdjur, på vandringar. Den ska vara minst tre år, för att bära en lätt packning. Använd en bra tillpassad packsadel och lasta inte för tungt. Det finns naturligtvis annat du kan göra med din åsna. De flesta åsnor uppskattar promenader, även om du bara ska till macken och köpa en glass. En del älskar att hoppa hinder och man kan både springa bredvid, eller pröva att löshoppa dem, så som man gör med många hästar vid uppvisningar.

Sist men inte minst, åsnor är oftast mycket sociala djur och har du inte tid att aktivera din åsna varje dag så bör du i alla fall umgås med den. Att dagligen borsta, klia och prata med din åsna är något som de verkligen uppskattar.