Fakta

I Sverige finns det ca 400-500 åsnor, samt några stycken mulor och mulåsnor. Det finns också ett fåtal zonkeys vilket är en korsning mellan zebra och åsna.

Åsnor kan bli rätt gamla – 25-30 år är inte ovanligt. Enstaka åsnor över 50 år finns dokumenterade. I England är medelåldern 37 år men i Sverige ligger den lägre. Hästarna i England blir också äldre än här och antagligen har det för både åsnor och hästar med tandvård att göra. I England är det gammal tradition att sköta djurens tänder. I Sverige har vi inte så många hästtandläkare att tillgå men en del ”vanliga” veterinärer har på senare år gått speciella kurser för detta och blivit bättre. En gång om året bör man kontrollera tänderna på sin åsna. Vassa kanter och andra problem i munnen på åsnan har naturligtvis stor betydelse för hur åsnan kan tugga och tillgodogöra sig fodret.

Vanligaste färgerna på åsnor är grå, brun eller svart, oftast med ljus mage, mule och ögonringar. Även vit och skäck förekommer. Ål och skulderkors, i svart eller brunt, har de flesta.

Åsnor förekommer i stor variation både när det gäller form och färg